Bugün bilgisayarların çoğu, bütün dünyayı kaplayan bir ağın, internetin bir parçası. Bu da güvenliği öne çıkarıyor. Tam bu noktada, güvenlik duvarları devreye giriyor.Güvenlik duvarı, birçok bilgisayar teriminden farklı olarak teknolojiyi daha az çağrıştıran bir terim olabilir; fakat günümüzde bu uygulama olmadan internet veya geniş bir ağda sağ kalmak ve bilgisayarın sağlığını korumak çok güç olabilir. Güvenlik duvarı yazılımsal veya donanımsal olarak bilgisayarını ağdan gelen izinsiz erişime karşı koruyan bir bileşendir.
İlk uygulamaya geçtiği dönemlerde, güvenlik duvarları, bireyler tarafından değil şirketler tarafından kullanılmaktaydı. Fakat, internet doğası gereği büyük değişimler geçirdi ve insanların güvenliğe bakışını değiştirdi. Her geçen gün internete bağlanan bilgisayar sayısının artmasıyla, ağ ortamında maruz kalınan tehditler de büyüdü.
Bugün bir güvenlik duvarına duyulan gereklilik, bilgisayarların nereden ve ne kadar süre bağlı kaldıklarına bakılmaksızın bir zorunluluk hâlini aldı.
Güvenlik duvarının işlevi
Bir güvenlik duvarının işi basittir. Bilgisayarınızı dış dünyadan, yani internetten gelecek tehditlere karşı bir kalkan gibi korur. Eğer bu şekilde bir denetim mekanizması olmadan internete bağlanırsanız, bilginiz dışında bilgisayarınıza uğrayabilecek kötü niyetli yazılımlara karşı korunmasız olursunuz. Bunu evinizin kapısını sürekli açık tutmak gibi düşünebilirisiniz. Bu durumda iki seçeneğiniz var, ya kapıyı sürekli olarak kapalı tutmak ya da bir güvenlik görevlisi bulundurmak: İkinci şıkkı güvenlik duvarına benzetebiliriz.
Güvenlik duvarı, siz internete bağlıyken, kapıdan girip çıkan herkesi denetleyen bir koruma gibidir. Kullanmak istemediğiniz bir programın engellenmesini ve bunun her defasında size sorulmamasını istiyorsanız, güvenlik duvarı yazılımları bu uygulamayı sürekli olarak engelleyebilir.
Windows XP için son güncelleme paketi olan Service Pack 2, bir güvenlik duvarı içermekte. Yazılım, bir miktar koruma sağlıyor. Fakat bu koruma, yalnızca içeriye doğru olan hareketlere yönelik. Bu şüphesiz ki işe yarar bir önlem. Fakat bu koruma sizi içeriden dışarıya doğru giden ve zararlı olabilecek Internet Explorer veya Outlook Express gibi internete sürekli bağlanan yazılımlar üzerinden oluşabilecek kaçak bağlantılardan korumaz. Dolayısıyla bu güvenlik duvarı yalnızca olması gereken güvenliğin yarısını vermektedir.
Dolayısıyla daha iyi bir koruma düşünüyorsanız, tam anlamıyla koruma sağlayan bir yazılım size uygun olacaktır. İki tür güvenlik duvarı çözümü vardır: Yazılımsal ve donanımsal. Her ikisi de genellikle benzer şekilde çalışır ve benzer şekilde koruma sağlar; fakat kullanım alanları farklılık gösterebilir.
alintıdır